NEBU Transport Service te Uitgeest

Project Westergeest is ons eerste grote project waarin we zonnewarmte gebruiken om koeling te genereren dmv een Sortech koelmachine nog nooit eerder toegepast in nederland en een opdracht van N.T.S. uit Uitgeest. We zijn in januari 2010 gestart met de uitvoering dit pilotproject.

De Case
NTS had hoge energierekeningen vanwege het groot aantal computers in hun kantoor. Daarnaast moest het gebouw beter gekoeld worden: tijdens de zomer van 2009 werd het binnen meer dan 30 graden.
Gezien de grootte van het gebouw was de schatting dat deze koeling zo’n 5 tot 10 Kw/h aan extra energie zou gaan kosten. De directie wilde graag een milieuvriendelijker en goedkoper alternatief en vroeg ons om een voorstel.

De Oplossing
Wij hebben verschillende oplossingen op een rij gezet. Uiteindelijk bleven er twee opties over:

  • een aardwarmte-installatie;
  • koeling met behulp van zonneboilers in combinatie met een pelletkachel voor de koude dagen.

De laatste combinatie bleek de beste. Goedkoper in aanschaf, in energieopwekking en geen dure onderhoudscontracten. In plaats van de 10 Kw/h in de traditionele opstelling met airco’s, verwachten we nu de koeling met een paar pompen te kunnen realiseren. In totaal gebruiken die niet meer dan 0,6 Kw/h. De zonnecellen waren een eenmalige uitgave, die kosten nu geen energie meer.

Een belangrijk aspect is de isolatie van de koelton. Dat wordt een ton van 500 liter waar 7 graden C water in zal worden opgeslagen. De keuze is gevallen op de koelgenerator van SorTech.

Resultaat
Onder het dak van 27 zoncollectoren is een kleine stadsverwarming ontstaan. Beide woonhuizen zijn ook aan de centrale tanks gekoppeld. In die woonhuizen was het principe van warmteopslag al gerealiseerd, door de koppeling creëerden we één groot systeem met een voorraadcapaciteit van 5.000 liter.
De warmteopslag en de verwarming zelf is inmiddels gerealiseerd en werkt naar behoren.

 

 

Foto's

Diverse duurzame projecten
Webdevelopment © 2012 M.E. Solutions